„Пандемията от коронавирус засегна всички обществени процеси през изминалата година. Това бе годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища влияеха върху всички сфери на обществения и политически живот“.

Това каза президентът Румен Радев, който даде старт на седмицата на политически консултации във връзка с вота. Той обсъди готовността на страната ни за избори с представители на здравните власти. 

„Вие неведнъж сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да започнем да живеем с коронавируса, включително и да организираме и проведем избори“, обърна се той към тях.

„Провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитането на редица фактори, планиране и организиране на редица здравни мерки. Такива избори се проведоха в редица държави, така че има международен опит“, каза държавният глава.

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите, така и тяхното здраве“, допълни Радев.

Той иска от здравните власти да чуе какви са прогнозите за развитието на пандемията; в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране; какво движение се очаква на броя на карантинираните хора; какви здравни мерки се предвиждат не само за изборния ден, но и за предизборната кампания, както и как виждат да гласуват хората под карантина и в изолация.

По думите на президента е много важно да има и съответната избирателна активност.

„С това нещо се спекулира много. Знаете в някои държави тя падна не само по медицински причини, има и чисто политически“, каза Румен Радев.

Той даде пример с Южна Корея и Швейцария, които в условия на пандемия са отбелязали рекордна избирателна активност, но при ясно обявени мерки, при създаване на доверие в хората с насищане на информацията и с демонстрация, че здравните власти владеят ситуация и са осигурили всички предпазни средства.

Румен Радев призова да се оставят на заден план политическите аспекти, за да се изяснят възможно най-пълно медицинските аспекти на развитие на пандемията.

„Страната ни ще трябва да решава три много важни дейности. От една страна, продължаващата грижа за болните и тестването на хората. От друга - ще трябва да продължи организацията по ваксинирането на хората. И трето – организацията и кампанията на самите избори. За тези три дейности ще е необходим огромен държавен ресурс. Като се започне от полицията, мине се през здравните власти, до местните власти и до цялата държава, която ще бъде ангажирана в тези три вида дейности“, каза от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея не е добра идея планът за действие да стане ясен в последния момент, защото хората имат нужда от спокойствие.

Йотова призова да бъде дадена рамката на този план, за да стане ясно в каква посока се мисли и какво още трябва да се направи. Според нея няма много време до същинската кампания за изборите при хипотезата вотът да е на 28 март.

След срещата с властта, държавният глава изслуша и идеите на експертите. Те предложиха кампанията да е предимно онлайн.