В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на консултации при президента за датата на провеждане на парламентарните избори. 

Според него един от факторите е до каква степен ще запазим положителната тенденция за спад на заболяемостта от коронавирус. Влиянието на тези празници и интензивните контакти по тяхно време също са един от факторите. 

Доц. Кунчев припомни и за наличието на два нови щама на вируса  – от Великобритания и от Южна Африка. Той добави като положителна тенденция натрупването на все по-голям брой имунизирани и преболедували.

"Трудно е да кажем от сега какво ще е развитието на епидемичната ситуация", отбеляза той. 

Кунчев добави, че неминуемо ще има и грипна епидемия и в момента усилено се работи по протокола.

"И препоръките, и протоколът, който ще направим, ще бъдат ясни. Сред вариантите са секции за хора, които са преболедували и списъци за гласуване на карантинираните лица, както и падане на карантината за няколко часа", уточни доц. Кунчев.

Той допълни, че е възможна и организация и на мобилни урни за гласуване. 

Доц. Кунчев подчерта, че е в интерес на всички български граждани да се осигури бърз, честен и безопасен изборен процес. 

"При всички случаи всеки български гражданин ще упражни правото си на глас и няма да бъдат нарушени демократичните му права", заяви доц. Ангел Кунчев.