Здравните власти се готвят за парламентарни избори на 28 март. Това заяви ресорният министър проф. Костадин Ангелов по време на консултациите с президента Румен Радев за провеждане на справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори.  

„С тази среща Вие давате ясен знак, че интересите на българските граждани са над всичко и опитите да се прави политика в тази безпрецедентна световна криза са нелепи. Ситуацията изисква от всички нас да действаме отговорно и да преведем българския народ успешно и след това всеки да следва своите цели и стремежи“, посочи проф. Ангелов.

Здравният министър заяви, че до момента са направени редица срещи и дискусии, изготвя се протокол за провеждане на избори в пандемична ситуация. Документът ще бъде представен веднага, след като държавният глава обяви официалната дата за парламентарния вот.

„Този протокол трябва да има две много важни тези, които да бъдат решени – първата е как гласуват българските граждани безопасно и как гарантираме конституционното право на всички граждани, включително на тези с позитивен тест за коронавирус и карантинираните контактни лица“, обясни здравният министър. 

Той беше категоричен, че трябва да се обмисли внимателно как ще се гарантира безопасността на всички служители, ангажирани с провеждането на избори.

Здравният министър обясни, че е почерпен опит от държавите, в които вече са провеждани избори при пандемични условия.

„Всеки един опит сме го пречупвали през националния бит и потребности, защото всички сме свидетели, че нито един опит, на която и да е държава, не е универсален. И той не може да бъде приложен 100% на територията на България“, обясни ресорният министър.

„Почти всички български политици говорят за интересите на народа, за интересите на страната, но тази коронариза пренареди нашите приоритети. Според мен приоритет номер едно трябва да бъде отделният български гражданин, решаването на неговите интереси. Затова нашият екип няма да спре да работи в тази посока“, каза още той.

Началникът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов потвърди, че при добра организация изборите биха могли да се реализират на 28 март.

„До 28 март би нараснал броят на ваксинираните. Ще има и преболедували – веригата на тези, които са защитени, ще бъде по-голяма“, обясни той.

По думите му ваксинираните към момента са максималният възможен брой, а през януари и февруари се очакват няколко транша от по 35 000 дози – и то само от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“. При одобрение от ЕМА ще започнат големи доставки и на други въведени в употреба на територията на ЕС ваксини.

Проф. Ангелов допълни, че квотите за България ще бъдат достатъчни и няма да има ощетени граждани, като всеки желаещ ще бъде ваксиниран. Той уточни, че първата доставка е била от 9750 дози, втората е била от около 25 хил., а до края на месеца се очаква у нас да пристигнат още 70 хил. дози от препарата. 

До края на месеца се очаква около 50 хил. българи да бъдат ваксинирани.