Възможно ли е парламентарният вот да премине безопасно в условията на пандемия? И кои от всички участници в изборния процес е подложен на най-висок риск?

Независимо от опасността от зараза, за 31-ва поредна година Ружка Василева ще се запише в секционна комисия, за да гарантира, че вотът на съкварталниците й ще бъде отчетен точно.

„Никога не сме допускали повече от двама души в самото избирателно бюро. Този, който определяме от комисията може да наблюдава хората пред вратата за маски, за дистанция“, казва Василева.

„Членовете на секционните комисии биха били най-застрашени да бъдат заразени по време на работата си, дори  ако хората, които знаят, че са заразени гласуват по пощата или има специализирани секции за тях“, смята социологът Цветозар Томов.

Томов, който също има дълъг стаж в изборния процес, е на мнение, че болни, карантирани и живеещи извън страната, няма да могат да упражнят правото си на глас. Вариант е гласуване по пощите като в Америка - непознато у нас. „Практиката в света е пощенският вот да се брои след изборния ден и избирателят, ако пожелае това, да гласува в избория ден и  да има възможност да анулира своя вот“, пояснява той.

Ако на вота през пролетта се въведе хартиен, машинен и пощенски вот ще се наложат законодателни промени, за които всички политически групи трябва да съгласни.

А Ружка Василева още преди края на годината ще се обади на членовете на секционната комисия в 96-то училище в София, за да ги попита дали ще рискуват като нея, но ще участват в изборите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!