Започната е процедура за купуване с европейски средства на хеликоптер за медицинска евакуация на пострадали. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на днешното правителствено заседание.

Ще бъде осигурено и финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната, уточни той.

"Оттук нататък обаче здравното ведомство трябва да реши дали тези хеликоптери ще им свършат работа. Дали цената, която трябва да се даде за тяхното преоборудване, дали това им отговоря като възможности, или да се купят нови", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Към момента не е ясно колко би струвало преоборудването. "Направили сме постъпления за осигуряването на допълнителна информация за стойността на този ремонт за претрансформиране на тези "Кугър"-и от армията за извършването медицинско спасяване. Направихме среща с представители на двата военни завода в България "Терем" и "Авионамс", които съобщиха, че биха могли да ремонтират наличните Ми-17. По отношение на възможностите те да кацат на хеликоптерни площадки са лимитирани, предвид теглото им", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Предстои купуването и на един медицински хеликоптер, по проект, чийто срок за изпълнение е 2023 г.. 

След серия от спасителни акции в Стара планина в първите дни на годината директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев напомни, че при подобни акции може да има фатално забавяне без медицински хеликоптер. 

В началото на заседанието на кабинета свещеници благословиха премиера Бойко Борисов и министрите по случай Богоявление, съобщиха от правителствената пресслужба.

Снимка: Министерски съвет

„Оттук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали – съответно от президента Радев“, заяви Борисов.

Президентът Румен Радев, който трябва да определи точната дата на вота, пък обяви, че няма законова и логистична готовност за провеждане на избори в условията на пандемия. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!