„Казах историческата и реалната политическа истина към настоящия момент нещо, което в Македония по принцип нe се случва много често“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по повод последния скандал в РСМ.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски осъди негово изявление от петък – 25 ноември, и каза, че такива политици не са желани в РСМ.

Ето и думите в пост на Костадинов във Facеbook, които са подразнили македонския премиер:

„Всеки българин в България обича Македония и няма нищо против Македония. България и Македония са две държави, които трябва да бъдат една. Ние искаме едно единствено нещо - да не се фалшифицира българската история, да се твърди, че нещо, което е общо, е различно. Ние говорим един език и имаме обща култура, но нямам нищо против да се чувствате отделен народ“.

„Какво точно териториално съм отправил към Македония, освен да кажа, че в Македония живеят хора, които се чувстват българи, които говорят на български език, че говорим на един и същи език с хората в Македония. Сега те го наричат македонски, но това не означава, че ние не се разбираме и че всеки един нормален филолог в света знае, че това е диалект на българския език“, попита Костадинов.

Относно изявлението, че „България и Македония са две държави, които трябва да бъдат едно“ той коментира, че това са го искали всички български възрожденци.

„От момента, в който пристигнах в Македония, до връщането си обратно и до буквално ден днешен получавам страшно много поздравления от българи от Македония, които казват: „Най-накрая някой отиде и каза истината на македонските журналисти в центъра на Скопие“, подчерта лидерът на „Възраждане“.

Гледайте във видеото неговия коментар за скандала в българския парламент около промените в Изборния кодекс!