Все още няма задържани за стрелбата преди дни по българския културен клуб в Охрид. За bTV от Министерство на вътрешните работи съобщиха, че са иззети записи от видеонаблюдение в нощта на стрелбата.

Посолството ни е в постоянна връзка с местната власт. В македонски медии се тиражира версията, че българин стои зад стрелбата, като целта е да се намери повод за нова спирачка в пътя на Северна Македония към ЕС. 

На този фон при засилено полицейско присъствие беше открита новата сграда на Културно-информационния ни център в Скопие. За часове полицията в Скопие беше блокирала една от пешеходните алеи, на които се намира центърът.

„Открито мога да кажа, че за нашето правителство връзката е от първостепенно значение“, заяви служебният министър на културата Велислав Минеков.

Снимка: Гергана Венкова


За откриването на центъра дойдоха и министърът на културата на Северна Македония и посланикът на ЕС в Скопие.

„Надявам се този културно-информационен център да даде нов тласък в българо-македонските културни отношения и да разгори страст за съвместна креативност“, каза Бисера Костадиновска-Стойчевска от Министерство на културата на Република Северна Македония.

Снимка: Гергана Венкова


„Нека този център бъде мост между двете страни. Насърчаваме ви и ще се радваме и двете страни - всяка да извърви своя път по него“, отбеляза Дейвид Гиър, посланик на ЕС в Скопие.

Политици от няколко партии от България също дойдоха за откриването.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с позиция, в която осъжда изказвания на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който днес в Скопие направи изявление пред македонските медии. Като недопустими определя външното министерство на РСМ изказвания, съдържащи „териториални претенции към Република Северна Македония“.

Българските власти засега не коментират изискването на македонските власти до три месеца да сменим имената на клубовете "Цар Борис Трети", "Ванчо Михайлов" и "Цар Фердинанд".