Напрежение около откриването на Македонски културен клуб в Благоевград. Полицията е нащрек за провокации. В неделя там се очаква лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. В същото време българската ВМРО организира протест.

Властта в Скопие вече каза, че ще поиска от българското правителство разкриване на такова средище. Официално обаче до община Благоевград няма постъпили искане. Кметът призова прокуратурата да се заеме, защото според него откриването на този културен дом е организирано от сдружение, за което има съмнения, че прокарва антибългарска линия.

В същия ден ВМРО замисля протест, а феновете на „Пирин“ се събират,  за да отбележат 100 години от създаването на футболния клуб.

Клубът се помещава в частен имот - офис, собственост на възрастна жена от същата сграда. В общината няма заявление за разкриване на културен клуб, нито за промяна на предназначението на офиса. Собственичката му отказа среща с екипа ни.

В същото време клубът вече събира хора, а съседите не крият, че са притеснени.

Срещу откриването на такъв клуб се обяви общинският съвет в Благоевград, с което си навлече гнева на Министерство на външните работи на Северна Македония.

В специално интервю за bTV Буяр Османи обясни: “Чух за това. Все още проверявам кой стои зад този клуб и затова трябва да се види и тук кой стои зад клубовете, които се отварят, без да се пречи на отношенията между България и Северна Македония и дали са добронамерени тези клубове или това е нечий замисъл.“

Инициатори на клуба са сдружение за "Защита на основни индивидуални човешки права".

Атанас Мазнев е от организаторите на откриването. Не пожела да допусне екипа ни в мястото.

„Не очаквам провокации, не виждам и основание ние сме легитимни“, заяви той.

В деня на откриването от ВМРО планират протест, а полицията е на крак.

„За целта сме предвидили мерки с обезпечаване на мероприятията с достатъчен брой полицейски сили с цел да не допуснем ескалация на напрежението между участващите в тях“, заяви комисар Димитър Ичев от "Охранителна полиция"- ОДМВР- Благоевград

Покана за откриването е получила и племенницата на поета Никола Вапцаров.

„За мен е грубо нарушение на политиката на България, грубо нарушение на нашето семейно отношение към Македония“, каза Мая Вапцарова.

От фасадата на клуба неизвестни вече са отлепили част от надписите.