Трус с магнитуд 6,4 и удари тази сутрин малко преди 5 ч. българско време адриатическото крайбрежие на Албания.

Епицентърът на земетресението е на 34 километра западно от столицата Тирана.

„Засега има само неофициална информация, албанските медии съобщават за три жертви, към момента потвърдени. Над 130 души се ранени. Съобщава се за срутени сгради. Има две затрупани семейства в най-силно пострадалия район Дуръс, а едно от затрупаните деца е извадено живо”, съобщи в телефонно включване за bTV консулът ни в Тирана Благой Петров.

И той потвърди, че няма данни за пострадали българи при мощния трус. Според консулът в момента няма много наши сънародници в Албания, защото сме извън туристическия сезон.

Мисията ни в Тирана прозвънява българите, за които има информация, че живеят в Албания.

Няма пострадали и сред служителите на посолството и техните семейства. Сградата на мисията ни обаче е напукана вследствие на труса.

По линия на координационния консулски механизъм на Европейския съюз няма данни за пострадали граждани на ЕС при земетресението. Учебните занятия в Албания са отменени със заповед на образователния министър, съобщиха от Министерството на външните работи..

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!