ГЕРБ и ДПС се разбраха за неограничено финансиране на партиите от дарения и безплатни офиси. Управляващите са приели предложението на ДПС, след като партийната субсидия се намалява, да се разреши финансиране от бизнеса.

Опозицията възрази остро, а юристи предупредиха, че са възможни зависимости на партиите от икономически субекти.

„Дълго време се развивахме, за да стигнем до момента, в който държавата финансира партийните организации. В момента отварят вратата и гасят лампите. Когато някой даде средства за нещо, винаги има частен интерес. Затова ние казваме, че това е приватизация на политическия живот”, заяви в „Тази сутрин” Пенчо Милков от БСП.

Относно предложението на ДПС да се въведе американския модел на финансиране, Милков коментира, че той е базиран на много страници законодателство за лобизма и 200 г. практика по отношение на лобизма в парламента в САЩ.

Халил Летифов от ДПС от своя страна заяви, че с 1 лев субсидия не е достатъчно да се финансира една малка политическа партия.

Той не отрече, че ще се създаде зависимост между бизнеса и партиите, но затова от ДПС предлагат финансирането да е публично и да е ясно кой и срещу какво дарява.

Александър Иванов от ГЕРБ от своя страна не вижда нищо лошо в това да се подпомагат партиите с пари с платени данъци от бизнеса, които са явни и които ще бъдат проверявани от Сметна палата и НАП.

„Това е текст, който съществува от 2009 г., когато партийната субсидия е била в много малък размер”, поясни Иванов.