Промени в закона задължиха партиите да върнат надвзетите суми от бюджета и това поставя въпроса как ще се провеждат предизборните кампании. Първата ще е наесен за местния вот. 

Кои са източниците на партийно финансиране?

У нас държавният бюджет заделя по 11 лева за 1 действителен глас на партия, получила не по-малко от 4 на сто на изборите. Всяка партия събира и членски внос. И има право на дарения до 10 хиляди лева от едно физическо лице.

В Европа има строг контрол на частните дарения, но в кампанията постъпват пари и от публичния сектор.В Съединените американски щати партиите получават само частни дарения. 

Социалистите във Враца пресметнаха, че ако и на второ четене бъде прието субсидията да стане от 11 лева 1 лев, организацията им ще разполага с  80 лева.

„Единственият изход е да вземем палатките и да отидем пред общината и там да развиваме политическата си дейност”, казва Иво Лилов, областен председател на БСП – Враца.

Партиите най-често се отказват от местните си екипи, за да пестят.

„За огромно съжаление, първо се отказват от хората по места. Следващите големи разходи са за пътуване на тези организационни работници”, разказва политологът Георги Киряков.

АТАКА не поддържа партиен офис във Враца, защото не са плащали наем. Сега от ВМРО проявяват интерес към тяхното помещение и оцеляват с парите от членски внос и доброволни дарения на симпатизанти.

„Членският внос е различен за различните гилдии, за работещи е 3 лева, за пенсионери е 1 лев. По време на изборни кампании се разчита на финансиране от централите, тук е непосилно”, разкрива Красимир Ангелов, общински председател на ВМРО – Враца.

Партийните централи имат различна логика за раходите

„Обикновено не съкращават от реклама, никога не съкращават на централно ниво от поддържане на администрация, още повече че там назначенията са конюнктурни”, смята политологът Георги Киряков.

Според анализаторите без субсидия от държавата, в опозиция или с политическия живот на изчерпване, една партия започва да съществува формално и напълно изчезва. Това се случи с много формации от началото на българския преход.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!