Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии, с които партиите трябва да върнат надвзетите субсидии от 2016 г. до сега. Политическите сили трябва да върнат 14,6 млн. лв.

ГЕРБ трябва да върне над 2,5 млн. лв., БСП се оказват с надвзети над 2,1 млн. лв., партиите от Обединените патриоти и ДПС са получили в повече малко над 700 хил. лв., ВОЛЯ е с над 320 хил. лв., а "Възраждане" с близо 84,5 хил. лв. 

До решението се стигна, след като стана ясно, че шест партии през последните три години са взимали над 13 лв. на глас, а не 11 лв.

Промените бяха приети без дебати в пленарната зала. БСП възразиха за начина на връщане, ДПС заявиха, че очакват отговори от властта, а патриотите бяха категорични, че са взели повече пари, без да знаят.

Все едно да знам колко е населението на Шри Ланка. За мен беше очаквано, политиците не сме престъпници”, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Законът влиза в сила веднага. Парите ще се връщат на равни части от следващите траншове.

Депутатите въведоха и санкции за партиите, които не върнат доброволно надвзетите пари.  На тях ще се предостави субсидия в размер на 70% от сумата, която трябва да получи и 50% от сумата от всяка следваща част на субсидията в рамките на до една година от влизането в сила на този закон.

Законът урежда и случаите, в които политическите сили нямат достатъчно средства за това. Тогава разликата, която не е върната, може да се върне до 31 декември 2020 г. Партиите, които не получават субсидия също връщат разликата до 31 декември 2020 г.

Следващата седмица депутатите трябва да гласуват на второ четене намаляването на партийната субсидия на един лев. БСП са против и свикват консултации – в понеделник ще разговарят с ГЕРБ, а във вторник с ДПС и Обединени патриоти.