И политическите сили от предходния парламент ще трябва да връщат надвзети държавни субсидии, след като законовите промени бъдат приети. Става въпрос за преведени повече средства за около половин година.

Парите, които партиите от 43-тото Народно събрание ще трябва да върнат, са 1 273 000 лева. Това става ясно от информацията на финансовото министерство.

Периодът обхваща средата на май 2016 г. до началото на 2017-а, когато второто правителство на Бойко Борисов подава оставка.  

В тогавашния парламент, освен познатите и сега партии, са още Реформаторския блок, "България без цензура" - вече движение "Презареди България", както и АБВ.

Според Румен Петков големите партии няма да се затруднят да възстановят средствата, трудностите са за малките. Държавната субсидия за АБВ за 2017-а е над 365 000 лева. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да видя виновните. Може би трябва да се обсъжда мястото и ролята на прокуратурата, която трябва да отстрани министъра на финансите, за да не може да възпрепятства разследване. След това да арестува няколко хора, които са извършили това неща, което се преценява като такава голяма щета”, на мнение е Румен Петков.

Партия „Възраждане”, която не е в парламента, но е преминала 1% след изборите през 2017-а би трябвало да върне над 84 000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Финансовият министър Владислав Горанов уточни в предаването „Тази събота”, че точните разчети са ясни и ще станат публични, след като законодателните инициативи станат факт. На БСП, които му поискаха оставката заради надвзетите пари, той отговори.

„Този разговор е между мен и премиера и в момента, в който проведохме този разговор, преценихме, че не се налага”, коментира Горанов.

По думите му предложението 1 лв. равен на един глас отваря дебата за финансирането на политическите партии.