Казусът с надплатените партийни субсидии е технически, а не политически. Това каза в предаването „Тази събота” министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му, след разговор с премиера Бойко Борисов, е било преценено, че не е необходимо да подава оставка – призив, който отправиха от БСП.

Запитан дали предложението на управляващите – субсидиите за партиите да са 1 лв. на глас, не е популистко, Горанов отговори: „Слагаме на масата това, което голяма част от българските граждани са поискали и да отворим дебата за финансирането на политическите партии по начин, по който един път завинаги да бъде затворен, за да не се поставя с всяко гласуване на бюджета”, коментира финансовият министър.

Горанов посочи, че темата е била използвана от определени политически сили за пропаганда и партийни цели. Сподели също, че аналогията за единия лев е свързана с въпроса, зададен в допитването, инициирано от „Шоуто на Слави”.

По думите му партиите трябва да седнат на една маса и да изберат един модел на финансиране. Ако бъде избрано субсидирането – да се определи разумния размер.

На въпрос защо се е стигнало да надписване на субсидиите, той обясни, че различното в тълкуването на закона е начинът, по който се формира общата им маса и впоследствие как се разпределят.

Вижте целия разговор във видеото.