Конкретни служители от Министерство на финансите се проверяват от прокуратурата за евентуални престъпления, свързани с изплащането на партийните субсидии. Това обяви днес министърът на финансите Владислав Горанов

Дебатът за оптималната цена на субсидиите тепърва предстои, допълни той.

Списъкът с конкретните имена включва служители на различна длъжност в министерството от експерти до директор на дирекция.

„Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали призовавали. Не ми е известно моето има да е там. Може да е там, това знае прокуратурата , но ако ми изпратят призовка , ще разберете”, коментира финансовият министър.

Според министъра не става дума за нарушение на закона, а за различно тълкуване.

Прокуратурата даде указания до 30 дни на Министерството на финансите да се измисли как по-добре да се контролира партийното финансиране.

„Според нашето мнение и сега контролните механизми са работещи. Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът. Работим върху това, което е казала прокуратурата. Ще се опитаме още повече да подобрим контролните механизми”, обясни Горанов.

От партиите вече са готови да внесат корекции на предложението на ГЕРБ, които искат субсидията от 11 лева да бъде намалена на 1 лев за  глас.

„Патритичният фронт в предния мандат внесохме предложение за  лева за субсидии на партии. Въпрос на дебат е”, обяви Искрен Веселинов от ВМРО. 

Утре на пленум БСП ще одобрят позицията си за размера на финансирането от държавата за партиите.

„Не БСП, а партиите ще бъдат затруднени, отиват на избори без пари. Един лев това означава закриване на политическите партии в България”, коментира Румен Гечев от БСП.

Партия „Воля” обяви, че няма натрупани пари по сметки от държавна субсидия и подкрепя правителственото предложение за 1 лев на глас.

ДПС вече заявиха, че са против предложението за намаляване на субсидията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!