Кабинетът предложи драстично намаляване на партийните субсидии. Досега на партиите, надминали 1%, се полагаха по 11 лв. на глас, но реално получаваха над 13 лв. Предложението на правителството е субсидията да се намали на 1 лев.

Така вместо 38 млн. лв. годишно за партийните субсидии ще отиват около 3 млн. лв.

Внезапното явяване на премиера Бойко Борисов в парламента предизвика политическа буря.

Борисов се надява, че всички партии ще приемат идеята му за драстично намаляване на държавната субсидия. 

„Да видим тогава как ще се оправят партиите, как ще плащат на социолози и всичко останало. Няма да търпя срещу ГЕРБ да се упражняват. Толкова са ми ясни, аз бих  на изборите, помните като кмет, без един лев, без партия, без нищо”, каза премиерът.

В кулоарите Борисов обяви, че със спестените пари ще се строят детски градини и ясли. БСП реагира остро, но официално ще излезе с позиция през уикенда.

Заедно с Бойко Борисов в парламента беше и финансовият министър Владислав Горанов, който уточни, че промяната на парите за партиите е в отговор на незрялата политическа система.

„Нека сега да видим  как ще правят политика с 1 лев. След като системните партии започват да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем. Коалиционните партньори на ГЕРБ – ВМРО и НФСБ останаха резервирани”, коментира Горанов.

Единствени от „Воля” предложиха подкрепа.

В кулоарите председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова не слезе от телефона си, тъй като от нея се очаква законопроектът на кабинета да бъде прецизирана така, че да получи подкрепа. От ДПС се противопоставиха остро.

„Ако едно нещо е безплатно, кой го плаща. Ако на бюджета партиите не струват нищо или един лев,  те ще струват на икономическите субекти”, обяви Йордан Цонев от ДПС.

Бюджетната комисия одобри текстовете на първо четене, а депутатите от БСП отказаха да участват в гласуването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!