Изненадващо предложение на премиера Бойко Борисов. Той се появи внезапно в парламента и обяви, че правителство внася проект за промяна във финансирането на партиите. Предложението е те да получават по 1 лев вместо по 11 лева за глас.

През последните две години обаче се оказа, че партиите са стигнали до 13,23 лв. за глас. Ако предложението на Борисов се приеме, то за една година всички партии ще получават около 3 млн. лв., вместо 38 млн. лв., както бе досега.

Снимка: btvnovinite.bg

Бойко Борисов изрази надежда, че всички партии ще подкрепят предложението за драстичното намаляване на държавната субсидия за партиите.

"Да видим тогава как ще се оправят партиите през следващите години – как ще плащат на изборите, как ще плащат на политолози и социолози и всичко останало. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни. Аз бих на изборите като кмет без един лев – без партия, без нищо", заяви Борисов.

Той обясни, че с парите, които ще се спестят, ще се строят детски градини и ясли. Премиерът обяви още, че е коментирал с финансовия министър възможността да няма ДДС върху книгите, защото по думите му образованието е приоритет на кабинета, но всичко все още е на етап обсъждане.

Финансовият министър от своя страна уточни, че неговата позиция винаги е била, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин за финансиране, но промяната е в отговор на незрялата политическа система.

„След като системно партии, в случая колегите от БСП, решават с тази тема  да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Нека сега да видим как може да се прави политически модел с 1 лев. След като системните партии започват да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем”, заяви Горанов.

Според финансовия министър теоретично икономиите за бюджета за 2019 г. ще възлязат на 16-18 милиона лева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на обвиненията в популизъм.

„Къде е вашата отговорност? Г-н Борисов и днес не намери кураж да премине през тази врата и да застане пред нас. Защо 10 години не признахте грешките си? Защо 10 години не приехте алтернативата и накъде водите България?”, попита Нинова от парламентарната трибуна.

Днес Народното събрание прие промени в Закона за политическите партии, според които надвзетите пари за избори ще бъдат върнати в бюджета.