Прокуратурата разпореди тройна проверка за надвзетите партийни субсидии. На финансовия министър е дадено указание да осигури връщане на надвзетите над 6 милиона лева в бюджета. Паралелно депутатите приеха и законодателно предложение по темата.

Главният прокурор е поискал от министъра на финансите в 30-дневен срок да се предприемат действия за връщане на парите.

Проверка за начина на отпускане на парите започва и Сметната палата.

А прокуратурата трябва да установи - има ли служители на Министерство на финансите, извършили престъпления по служба.

В момента партиите в нарушение са 6. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти, „Воля” и „Възраждане”, която не е в парламента, но има над 1% на изборите.

Снимка: btvnovinite.bg

В края на месец май стана ясно, че вместо да получат 32 милиона лева, партиите на държавна издръжка са се разписали общо срещу 38 милиона и 600 хиляди.

Затова започва тройна проверка по случая - на прокуратурата, сметната палата и министерство на финансите.

Главният прокурор е поискал "Да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми на партиите". За целта днес правната комисия на парламента разгледа и законопроект за връщането на парите, внесен от кабинета.

Зам.-министър на финансите - Росица Велкова, предложи да се върнат или прихванат парите.

Снимка: btvnovinite.bg

От БСП бяха за връщането, но продължиха да оспорват мотивите.

Филип Попов отбеляза, че големият отсъстващ е Министерството на финансите и заключенията на прокуратурата не са в негова полза. „Искаме оставката на Владислав Горанов”, заяви още Филип Попов.

Видя се, че грешката не е в закона, а в министерство на финансите, отбеляза и депутатът от БСП – Крум Зарков.

Правосъдният министър обяви, че грешката не е в квадратчето "не подкрепям никого", а в процентите на малките партии под един процент, чиито избиратели са били "броени" към другите партии, за да се достигне сметката от 100% от гласувалите.

Снимка: btvnovinite.bg

Министър Данаил Кирилов уточни, че премиерът Борисов му е казал да отговори на искането на БСП за оставката на Владислав Горанов с категорично „не”.

Законът беше подкрепен единодушно. За партиите, които продължават да имат субсидия, ще се направи прихващане от бъдещите им субсидии. За тези, които вече не взимат обаче, все още няма яснота как точно ще се съберат държавните пари.