ДПС е против намаляване на партийната субсидия на един лев. Това e популизъм, който ще доведе до тежки последици за демокрацията в България - ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчест бизнес. Тази теза застъпи заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Цонев обясни в началото на своето изказване, че политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите, или от „инициативни" бизнесмени. „Трети вариант няма", коментира той на заседанието, на което бе представено предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев от 1 юли 2019 г. .

„Още при обявяване на нашата инициатива, ние казахме няма ли гаранция, че ще паднат цените - няма да реализираме намаляването на ДДС", посочи Цонев. 

Цонев каза още, че са категорично против този популизъм за намаляване субсидиите на партиите. „Не може една грешка в методиката да бъде причина - партиите да изпаднат в зависимост", коментира още депутатът. 
Цонев припомни, че още когато се е въвело въпросното квадратче с "не подкрепям никого" са предупреждавали, че това е „глупост".

„Тук няма виновни. Не е виновна изпълнителната власт, че има такова тълкуване кое е действителен и кое недействителен глас", каза още заместник-председателят Йордан Цонев.

Въпреки възраженията предложението за партийната субсидия бе прието на първо четене от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!