Драстично намаляване на партийната субсидия. Това приеха депутатите с поправки в закона за бюджета на първо четене.

Ако предложението бъде прието и на второ четене, субсидията ще падне от 11 на един лев.

Намаляването засяга само тази година и ще спести почти 15 милиона лева за второто полугодие.

С гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, намаляването на субсидията на левче мина безпроблемно - 117 гласа за, 90 гласа против.

Против бяха само БСП и ДПС, които многократно възразиха в пленарната зала.

Оказа се, че всички партии имат различно мнение за това колко да е субсидията.

Снимка: bTV

ГЕРБ настояват на левче, БСП - да се намали, но не толкова драматично, а ДПС - да стане нула лева на глас, но да е допустимо финансиране от фирми и граждани.

Предложението, внесено миналата седмица от Бойко Борисов, стигна до пленарната зала за по-малко от седмица. ГЕРБ обясниха, че отчитат рисковете, които то носи, но:

“На нас ни омръзна да сме пазители на субсидиите вие си правите тънки сметки как ние обираме негативите, а вие – позитивите”, каза Тома Биков, ГЕРБ.

БСП обвиниха управляващите в диктатура и в опит да закрият опозиционните партии. И още.

„Припомням ви, че преди време вашият премиер каза, че така партиите ще станат собственост на олигарси. Добър ден и приятна работа”, заяви Румен Гечев, БСП.

БСП се обявиха за намаляване на парите, но - в разумни граници. А ДПС бяха радикални.

„1 лев означава фалит на партиите. Затова ще предложим нула лева. За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после, ще са зависими от олигарсите”, коментира Делян Пеевски, ДПС.

Борисов отговори на Пеевски от Ново Село.

"Има ли правителствено решение?Не предложение,а правителствено решение,подписано от мене,от вицепремиера Каракачанов за един лев субсидия? Такава, каквато две години Слави Трифонов ни триеше на главите на всички и вие нито веднъж не нарекохте това популизъм (...)”, заяви премиерът.

Патриотите обявиха, че сега подкрепят, но ще искат прецизиране между първо и второ четене, защото иначе ще се влияе върху партийните решения.

„Направо иначе законът за политическите партии да се смени със закон за обществените поръчки и да се наддава за партиите”, каза Искрен Веселинов, "Обединени патриоти”.

Очаква се второто четене на закона да е още следващата седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!