Изненадващо предложение направи премиерът Бойко Борисов вчера, обявявайки, че правителство внася проект за промяна във финансирането на партиите. Предложението е те да получават по 1 лев вместо по 11 лева за глас.

„Смешно е да се говори за каквато и да е смяна на системата. Нищо системно няма в предложението да се спрат субсидиите. Днес като политическа пиратка трябва да се занимаваме с темата за субсидиите, защото ГЕРБ и Бойко Борисов са решили да променят системата. Именно те я създадоха. Дори да приемем, че някъде има популизъм, да го бориш с див популизъм е лудост”, заяви в „Тази сутрин” депутатът от БСП Александър Симов.

„Александър Симов е най-неподходящият човек да защитава тази теза, защото той е може би единственият човек от БСП в парламента, който получава заплата от субсидията на партията”, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

„Давате ли си сметка, че в момента шизофренията на БСП отново е в действие. До вчера в предизборните студия те говореха как ще променят системата, а сега пък я защитават”, допълни той.

Александър Симов от своя страна отрече да защитава системата и нарече говоренето на ГЕРБ „политически анекдоти”.

Пламен Христов от „Воля” заяви, че няма как партията да не подкрепи намаляването на субсидията.

„Още преди мандата на сегашното НС ние инициирахме референдум, в който един от въпросите беше премахването на субсидията за партиите. След това бяхме единствената опозиционна партия, която подкрепи другия референдум за намаляване на субсидията от 11 на 1 лев. Следващата ни инициатива беше за Бюджет 2017, където внесохме предложение за намаляване на субсидията. В Бюджет 2018 отново го предложихме, но дори не влезе за разглеждане в комисия”, обясни Христов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!