1 лев за един глас. Предложението на управляващите за рязко намаляване на партийната субсидия вече е в пленарната зала. След скандала, който осветли надвзетите пари, стана ясно, че за три години назад партиите трябва да върнат над 14 милиона лева. Депутатите обсъждат на първо четене законопроекта на ГЕРБ.

В момента по закон партиите получават 11 лева за глас. Според предложението с намаляването на 1 лев субсидията ще отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на партийните каси.

От ГЕРБ заявиха, че им е омръзнало да бъдат обвинявани в популизъм. БСП са категорично против, казват, че така се убиват политическите партии и настояват за консултации.

Изненадата дойде от ДПС, които в лицето на депутата Делян Пеевски, предложиха нула лева партийна субсидия, но за сметка на това партиите да могат да получават дарение от физически и юридически лица по американски модел.

„Нашето предложение субсидията да падне на 1 лев е направено с преценка на всички рискове. Естествено, че когато бюджетът не финансира партиите, те ще се финансират по други начини”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Ние от БСП сме „за” намаляване размера и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Ние ще се противопоставим до край, ако вие желаете да сложите край на тази политическа система, защото всичко друго води до диктатура”, каза от своя страна Драгомир Стойнев от БСП.

„Няма да подкрепим предложението на ГЕРБ, но ще подкрепим да е нула лева субсидията. За нас, това, което се предлага, е див популизъм. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите”, заяви Делян Пеевски от ДПС.

„ЦИК ще поема разходите за медийни участия на партиите по време на предизборните кампании. Ние подкрепихме едно очакване на нашето общество партийната субсидия да бъде редуцирана на 1 лев”, коментира Николай Александров от „Атака”.

Премиерът Бойко Борисов също коментира темата за субсидиите на партиите.

По повод предложението на ДПС субсидията да стане нула лева и да се въведе „американски модел” на финансиране, както и коментара на Делян Пеевски, че сегашната идея на ГЕРБ за 1 лв. на глас е „див популизъм”, министър председателят беше категоричен: „Аз не коментирам предложения, имаме правителствено решение за 1 лв., вие (журналистите – б.р.) 2 г. се упражнявахте… Може да го наричат както искат 2 г. след референдума. Тогава всичко беше на гърба на ГЕРБ. Ние не правим предложение, ние сме дали решение на правителството. Аз мога да предложа да асфалтираме път до Луната!”