Обрат по темата за партийните субсидии. ГЕРБ и ДПС се договориха за неограничено финансиране на партиите от дарения и безплатни офиси.

Управляващите са се съгласили с предложението на ДПС след като партийната субсидия се намалява, да се разреши финансиране от бизнеса.

Снимка: btvnovinite.bg

Опозицията възрази остро, а юристи предупреждават, че са възможни зависимости на партиите от икономически субекти.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещата на ГЕРБ и ДПС се проведе точно в навечерието на промените в закона, които се очакват утре и вдругиден. Двете политически сили се разбраха оттук нататък да има либерализиране на партийните дарения, т.е. – да може да се допускат дарения и от физически, и от юридически лица. Досега дарители можеха да са само хора, но не и фирми.

Не са се разбрали обаче за размера на субсидията. ГЕРБ настояват тя да е 1 лев за глас, а ДПС – 0 лева.

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента. 

ГЕРБ и ДПС са провели изненадваща среща още в 8 сутринта. Законът ще влезе в комисия утре, а в пленарната зала в петък. 

В срещата с ГЕРБ участва и народният представител Делян Пеевски. На въпрос дали би инвестирал в теца на Доган, Пеевски каза: "Винаги бих инвестирал в проект на г-н Доган".

Вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии, а от ГЕРБ са ги поканили на срещата.  

"От ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране, защото са съгласни, че няма как с 1 лев да финансират и дейността, и кампаниите си", обясни Мустафа Карадайъ. 

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии, но остават твърдо зад предложението си за субсидия от един лев, обяви пред журналисти в парламента и председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. 

Тя посочи, че за да се даде възможност на партиите да поддържат своите структури, ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно.

Менда Стоянова уточни, че законодателни промени ще бъдат направени по отношение на отвореното финансиране. "Един лев е наистина ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения, както е в момента", каза тя. 

По думите на Стоянова американският модел на финансиране изисква да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите, при пълна прозрачност, попълване на декларациите за произход и качване на въпросните декларации в регистър на Сметната палата. 

Депутатите от БСП реагираха остро на предложените промени. ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот, заяви Крум Зарков от левицата. Това е истински атентат срещу базисните постижения на българската демокрация, каза още Зарков.

От партия „Атака” останаха скептични по темата. Въпросът с финансирането, лидерът Волен Сидеров коментира с думите: "Защо точно един лев - никой не обяснява, но имаше една шоу програма, която наложи един популистки вариант. Сега всички в парламента се състезават, кой да подкрепи първи да нямат субсидии партиите". 

Проф. Огнян Герджиков, по чието време като председател на парламента се въвеждат субсидиите, беше категоричен, че това е опасно, най-вече за малките партии, които ще изчезнат.

„Дълбокият смисъл е партиите да не бъдат зависими от бизнеса и затова се предвиди такова държавно финансиране на партиите. Едрият бизнес, олигарсите, ще си купят големите партии. Няма да тръгнат към малките, защото няма да им носят нищо”, коментира Герджиков.

Според него би могло да се помисли за редукция на субсидията, но не и за премахването ѝ.