Тандемът "Сотир Цацаров-Иван Гешев" може би е събитието или антисъбитието на 2019 г., но това зависи от гледната точка. И в двата случая е важно за България, защото се утвърди модела на управление, в който основно участват ГЕРБ и ДПС, това заяви политологът Даниел Смилов.

За „Тази сутрин” експертът поясни, че изминалата година е междинна и година на половинчатост.

„Почти завършихме завод на „Фолксваген”, почти завършихме тръбите по „Турски поток”, почти намерихме и инвеститор за АЕЦ „Белене”, подчерта Смилов.

По думите му страната ни има постижения през 2019 г., но смята, че те са по-скоро инерция от предходни години. Освен това е на мнение, че в правосъдната система на България са се случили и важни събития, като министър Данаил Кирилов е имал успешни и неуспешни инициативи.

Въпреки това Смилов изтъкна, че ключови теми са били потулени в разгара на предизборните кампании за местните избори. Според него една от темите е водната криза в Перник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията с водата в Перник може да бъде окачествена като скандалът на годината”, допълни той.

Политологът обясни, че отношение за кризата в областния град имат политическите партии и медийното пространство.

По ключови въпроси между опозиция и управляващи имаше съгласие през годината. Пример за това е част от гласовете в БСП, които отидоха за избора на новия председател на КПКОНПИ – Сотир Цацаров, обясни той.

Смилов подчерта, че президентът Румен Радев също е имал своите силни моменти през 2019 г. Въпреки това обясни, че държавният глава така и не е успял да консолидира подкрепа за своята позиция.

„Вижда се, че хората търсят нещо ново в политически план”, коментира политологът.

Неговият колега Георги Киряков смята, че събитието на 2019 г. е покупката на осем изтребителя F-16 Блок 70. Въпреки че крайната цена все още не е ясна, това е първата сериозна стъпка, която България прави откакто членува в НАТО.

Закупуването на военната техника ще има траен и позитивен ефект върху българската армия. България имаше нужда от подобряването на своите отбранителни способности, особено за защита на въздушното ни пространство, обясни Киряков.

Снимка: btvnovinite.bg

Политологът обясни, че сблъсъкът между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев е бил лидерски, но на политическата арена са се изправили Борисов и Цветан Цветанов.

„Борисов дълго време се оглеждаше какво Цветанов може да направи или да си спести. Това показа, че ако бившият втори в ГЕРБ реши, премиерът може да бъде уязвен електорално и личностно”, подчерта експертът.

Също така смята, че министър-председателят не си е позволил да защити своя „най-близък човек” и причина за това е общественото настроение към Цветанов да бъде премахнат от поста си.