С възгласи „Искаме вода!” и „Оставка” стотици жители на Перник и съседните населени места излязоха на протест пред съдебната палата в града с искане да бъдат разкрити и наказани виновниците за безводието в града. Те настояват и абсурдният за XXI век проблем да бъде решен в най-кратки срокове.

Демонстрантите искат министрите Петя Аврамова (МРРБ) и Нено Димов (МОСВ) да се разделят с постовете си заради водната криза, а бившата кметица Вяра Церовска (ГЕРБ) да бъде подведена под съдебна отговорност.

Има места като с. Люлин, където не просто има режим на водата, а направо подаване няма - от Коледа. Жителите му смятат, че са пренебрегнати от местното ВиК.

Шествието мина през търговската улица на Перник и приключи при храм “Свети Иван Рилски”, където беше отслужен молебен заради безводието.

По-рано днес зам.-министърът на икономиката Николай Нанков и министърът на икономиката Емил Караниколов обявиха, че пречиствателната станция на Перник ще бъде ремонтирана спешно, за да се използва и мъртвият обем на пресъхналия язовир „Студена”.

Снимка: Ладислав Цветков

Освен това ще се изграждат и ремонтират водопроводни трасета в града. Новият водопровод ще е дълъг километър и държавата ще даде около 2 млн. лв. за него. Ще се подменят и около 70 км стари тръби.

На фона на всичко това, окончателните резултати на регионалната здравна инспекция показват, че водата все пак е годна за битово-питейни нужди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!