Трима души загинаха, а други трима са ранени, след като камион и пътнически влак се сблъскаха на железопътен прелез край видинското село Гара Орешец.

Останките на камиона са все още на мястото на инцидента. Цялата му кабина е смачкана до неузнаваемост, тя буквално е откъсната, е минавал през прелеза.

Машината е била натоварена с трошен камък от близката кариера. Видимостта е много малка. По първоначални данни машинистите не са успели да го видят, в последния момент са се опитали да спрат влака, но не се е получило.

Три са жертвите - двамата машинисти, както и шофьорът на камиона. Има и пострадали пътници, но нараняванията им са леки и те не са настанени в болница.

Води се разследване на инцидента от Националната следствена служба и експерти от Борда за разследване на транспортни произшествия.

Местни жители на Гара Орешец казват, че сигнализацията на прелеза е работила. Семафорите работят и сега, но дали сигнализация6та е работила по време на инцидента ще се установява тепърва.

Звуковата и светлинна сигнализация към момента работят, но дали по време на инцидента по-рано са се задействали. 

„Лично аз ежедневно минавам през този преглед, понеже това ми е пътя към обекта, нали за магистралата, която се строи там, съм строителен надзор, така че когато съм минавал сигнализацията е работила, нали винаги е работила, не съм имал случай, когато да не работи, но дали е така в случая вчера, това не мога да кажа“, казва пътният инженер Иван Иванов.

По думите му има проблем с храсталаците покрай жп линията, „защото преди това има завой на 70-80 м“. Според него това е допринесло машинистите да видят прекалено късно камиона.