Масовото обществено недоволство след предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман не е изненада за него. Това каза в ефира на „Тази сутрин” неговият адвокат Калин Ангелов.

Той сподели, че много пъти е разговарял с подзащитния си след излизането му от затвора и че австралиецът бил щастлив и доволен от промяната.

Ангелов категорично отрече Българският хелзинкски комитет да е изиграл основна роля за предсрочното освобождаване на Полфрийман.

„Решението на българския съд да се стигне до УПО е 8 страници и детайлно изследва много въпроси. Българският хелзинкски комитет не е най-важният, нито най-основният въпрос там. Решението на българския съд много детайлно поставя въпроса кога третираме един затворник като наказан, което а фундаментален проблем във всички тези определения на апелативните съдилища”, коментира Ангелов.

По думите му случаят на Полфрийман не е прецедент: „Не е изключение. Аз знам случай с повече от 7 години излязъл – отново чужденец. Знам случай за 5 години остатък. Знам случай за 4 години остатък”.

Преди дни Ангелов сподели кадър от видео, на който се виждат три бягащи фигури. Вчера бащата на Андрей Монов – Христо Монов, заяви, че синът му не е запечатан на този клип, защото няма бели маратонки, каквито се виждат на стопкадъра.

„В тези кадри, човекът който съм оградил с червено кръгче, е описан като част от групата приятели на жертвата. Той е гоненият – в негова защита Полфрийман тръгва да се намесва. В синьо е ограден Андрей Монов. Лицето на тази снимка е с якето, което е дадено после за експертиза, и установена експертизата, че има кръв от Андрей Монов”, посочи Ангелов.

Вижте целия разговор във видеото.