Джок Полфрийман е напуснал България. Австралиецът не е в страната от няколко месеца, съобщи неговият адвокат Калин Ангелов. През 2007 г. Полфрийман беше осъден за убийството на студента Андрей Монов.

През 2019 г. обаче, почти 7 години преди изтърпяване на пълното му наказание, австралиецът беше освободен предсрочно. Така беше отворен един от най-заплетените съдебни случаи у нас.

Сотир Цацаров, още като главен прокурор, поиска ново разглеждане на предсрочното му освобождаване.

След едномесечен престой в Бусманци, Полфрийман беше освободен и създаде гражданско сдружение за защита правата на затворниците в България. 

През 2020 г. Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на дирекция "Миграция" на МВР, с която на Полфрийман  беше забранено да напусне страната.

Джок Полфрийман е напуснал страната, въпреки желанието му да остане у нас, каза защитата на австралиеца. Според адвокат Калин Ангелов Полфрийман е напуснал България по лични причини.

Семейството на убитото момче Андрей Монов не е знаело за това, уточни бащата Христо Монов. По думите му, не е изплатена и цялата кръвнина

„Единствено една запорирана, осъждайки България в Страстбург, мисля, че това е единственото. Това няма никакво значение. Остава мъката ми само. Представям си сега, какъв човек щеше да бъде само, какво щеше да направи, щях да имам внуци. Липсва ми, истински ми липсва“, каза Христо Монов.

Според него, за да върнат хората доверието си в правосъдието, са необходими промени в съдебната ни система.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!