Семейството на убития през 2007 г. Андрей Монов ще внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора. Това каза в „Тази сутрин” бащата на Андрей – Христо Монов.

По думите му пускането на осъдения за убийството Полфрийман е нарушение на закона.

„Двама от членовете на този съдийски състав се покриха с позор за цял живот, който ще носят и семействата, и децата им, защото те не просто постановиха един акт, който е срам за българското национално самочувствие, но и нарушиха закона. Както постановява чл. 32 от НПК това решение е противозаконно и те затова са го кръстили „определение”. На първа инстанция може да има определение, което може да бъде жалено на втора инстанция. Именно, за да няма възможност това нещо да бъде обжалвано. Тъй като са нарушили закона, с отваряне на деловодството на главната прокуратура, съпругата ми ще внесе жалба за възобновяване на делото”, посочи Монов.

Надеждата му е, че след като определението бъде спряно, Полфрийман ще се върне зад решетките. Монов определи австралиеца като социопат, който не може да бъде поправен и не е безопасен.

Почерненият баща посочи и хората, отговорни за предсрочното освобождаване на австралиеца.

„Хора като Калин Калпакчиев и Весислава Иванова нямат място в този съд. Да правят какво искат, но не там. (…) Вярвам в българския закон, който беше тотално погазен, поруган и институциите, от които зависи е вземат цялото решение”, каза още бащата.

Той добави, че Полфрийман не е заплатил кръвнина на семейството, въпреки че съдът е определил такава.

А междувременно вълната от недоволство сред обществото не стихва. На 26 септември от 18 ч. на пл. „България” в София ще се проведе митинг срещу освобождаването на Джок Полфрийман.