Обрат по случая "Джок Полфрийман" - главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да спре предсрочното освобождаване на австралиеца, осъден за убийството на 20-годишния Андрей Монов. Обвинител №1 иска производството по освобождаването на Полфрийман да бъде възобновено.

Две са основанията на главния прокурор. Първото е, че съдът се е произнесъл с определение, а не с решение. А второто, че съдебният състав, според главния прокурор, е бил незаконен.

Преди по-малко от седмица Софийският апелативен съд взе решение австралийският гражданин да излезе от затвора. Полфрийман беше осъден през 2011 г. на 20 години затвор, но тъй като е излежал повече от половината от присъдата си може да бъде пуснат предсрочно.

Осъденият за убийството излиза от затвора шест години преди да излежи присъдата си. Това чува преди дни в телефонен разговор с журналист бащата на убития. Христо Монов говори за първи път по bTV тази сутрин.  

Според него определението на съда е незаконно. Днес семейство внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване, а в късния следобед главният прокурор поиска ВКС да възобнови производството.

„Двама от общо тримата съдии са имали законово основание за самоотвод. Председателят на състава двукратно е бил награждаван от Българския хелзинкски комитет като човек на годината, а съдията докладчик е била съавтор в годишния доклад за 2016 г. на същата неправителствена организация”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Бащата на убития отправи обвинения и към Българския хелзинкски комитет. По думите му той ръководи печатница за пари и прибира обезщетенията от правозащитни дела срещу България.

От Българския хелзинкски комитет отхвърлиха обвиненията за злоупотреби със средства:

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

В момента Джок Полфрийман чака документите си за самоличност в дома за времеменно настояване на чужеднеци в Бусманци.

Защитникът на Джок Полфрийман научи новината от медиите и нарече решението на главния прокурор „абсурдно”.