Пред Съдебната палата в София се проведе протест срещу предсрочното пускане на австралиеца Джок Полфрийман от затвора. Протестът е организиран от „Атака”.

Протестиращите настояват за промени в закона и оставката на съдебния състав, взел решението Полфрийман да бъде освободен преди да е изтекла присъдата му.

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано младежката организация на ВМРО внесе във Висшия съдебен съвет искане за дисциплинарно производство срещу съдебния състав. А при установяване на нарушения, делото да бъде върнато за преразглеждане от друг състав на съда.

Снимка: Ладислав Цветков

„Наясно сме, че ВСС не може да разпореди, но може да разпореди проверка и да повлияе да се вземе правилно решение”, заяви Михаил Петров от младежката организация.

Протестиращите оставиха и цветя на мястото на убийството на Андрей Монов.

Снимка: Ладислав Цветков

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров използва случая, за да обяви кандидатурата си за кмет на София.

Христо Монов: Не ми останаха сълзи, боря се за паметта на сина ми

По-рано през деня – в ефира на „Тази сутрин”, бащата на убития през 2007 г. Андрей Монов – Христо, за пръв път коментира предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Монов поиска отговорност от съдиите, постановили предсрочното освобождаване и обяви, че ще внесе жалба срещу решението на съдебния състав. Монов се надява, че осъденият за убийството на сина му ще бъде върнат зад решетките.

В отговор на обвиненията съдийската колегия посочи, че Висшият съдебен съвет няма правомощия да контролира или ревизира съдебни актове. ВСС ще сезира инспектората към институцията, който е компетентен за извършването на проверка, посочиха още от там.