След като българският парламент гласува френското предложение за евроинтеграцията на Република Северна Македония, македонският също го одобри. То предвижда промени в конституцията на РСМ.

Какво обаче ще се случи, ако българите не бъдат вписани в македонската конституция и възможно ли е политиците в Скопие да чакат ново предложение от Европа и така България да загуби вече договореното?

Темата коментираха в студиото на „Тази сутрин“ българските евродепутати Илхан Кючюк (ДПС/АЛДЕ) и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

„Преговорният процес между ЕС и РСМ все още не е започнал, защото предстои скрининг, който ще отнеме определено време. Това го знаем от българския опит. Година и половина до две години оценките за този скрининг трябва да бъдат дадени“, обясни Кючюк.

Той напомни, че френското предложение за евроинтеграция на РСМ беше предложение на Европейския съюз, прието с консенсус от всички страни членки. Освен това намери необходимата политическа подкрепа, както в българското народно събрание, така и в македонското.

„За съжаление в македонския парламент френското предложение беше прието само с гласовете на управляващите, за разлика от това, което се случи в българския парламент – със 170 гласа беше прието предложението. Опозицията категорично се противопостави на това предложение и заяви, че няма да гласува промените в конституцията и включването на българите като държавнотворен народ в тяхната конституция“, коментира Ковачев.

По думите му, ако лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прави своята кампания с позиция срещу България, това ще блокира пътя на РСМ към ЕС.

Гледайте целия разговор във видеото!