Със 170 гласа българският парламент откри пътя на Северна Македония към Европейския съюз, но постави и условия.

След няколко прегласувания, две почивки и 4-часови дебати парламентът одобри решение, с което поиска повече гаранции от Брюксел, че македонската страна ще изпълни българските условия преди началото и по време на преговорите за членството.

Още в 9 ч. сутринта политическите аргументи запазиха силата си независимо, че проекторешението на „Демократична България“ беше подкрепено от ПП, ГЕРБ и ДПС, а БСП се въздържаха.

„Когато блудният син отхвърля майка си, трябва ли майката да спре да търси път към него“, попита от парламентарната трибуна Младен Запрянов от ПП.

„Всеки един нормален българин няма да приеме национално предателство нито тук в залата, нито където и да било“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Благодарим на нашето европейско семейство, че чуха притесненията ни и коментарите не само сега, но и тогава, когато правителството на ГЕРБ обсъждаше преди две години всички тези въпроси“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Добро ли е т.нар. френско предложение - добро е. Това беше заявено и от външния министър многократно и ясно, за което ѝ благодаря, и от президента Радев, и от всички експерти и наблюдатели по тази тема“, каза Христо Иванов от „Демократична България“.

„Още от сега искам да благодаря на всички, които стигнахме до идеята, че този въпрос трябва да намери решение сега и да не се отлага“, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

БСП не е съгласна да се бърза заради края на френското председателство на ЕС, а от „Има такъв народ“, които наспускаха управлението заради Северна Македония,  са убедени, че сега се извършва национално предателство.

„Вчера Макрон заяви в прав текст: „Ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Искам да поздравя премиера Петков, той направи всичко“. Още от началото на годината ние разправяме, че премиерът Петков работи срещу решенията на българския народ, срещу българската позиция и нагласи. Сега дори и да го гласувате това в зала, вие няма да имате национално съгласие и обществена подкрепа“, каза Тошко Йорданов.

След гласуването лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че вече има нова коалиция между ПП, ГЕРБ, ДБ и ДПС.

Решението беше взето шест дни преди края на френското европредседателство, което издигна в приоритет интеграцията на Западните Балкани. Така се очертава краят на процеса на блокиране на преговорите за Северна Македония и Албания, които вече са част от НАТО и ще станат кандидат членки на Европейския съюз.