Блокадите на кръстовища не затрудняват политиците и олигарсите. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в „Тази сутрин“ по повод на протестите в София и ограниченията на движението. Тя изрази притеснение, че когато към блокадите се добавят ремонтите в града и усложнения септемврийски трафик – ще има големи проблеми с придвижването през следващите месеци.

По думите ѝ в София винаги са се провеждали голям брой протести, а тя е кмет, който гарантира правото и свободата на изявяване на граждани.

„В същото време, това право носи отговорност. Повече от 45 дни организаторите отказват да спазват закона, при това с призиви за върховенство на закона. Това за мен е липса на желание за носене на отговорност. В този смисъл, наистина се надявам, че хората ще разберат, че блокирането на кръстовищата затруднява хората, а не политиците. Политиците и олигарсите не се возят в тролея“, посочи столичният кмет.

Фандъкова коментира, че организаторите имат други цели, както и че те търсят провокации и насилие, защото единственият вариант за премахване на блокадите е чрез използване на прекомерна сила от страна на полицията. Тя посочи, че от администрацията ѝ търсят постоянно диалог с протестиращите, за да може поне градският транспорт да се движи свободно. 

Тя добави, че протестът се е превърнал от антиправителствен в протест срещу хората. Според  Столичният кмет уточни, че в общината и МВР има редица сигнали от граждани срещу блокадите. 

„Разбирам протестите в Триъгълника на властта. Там е нормално, протестиращите да се обърнат към хората, които искат да ги чуят. Блокадата на Ректората – СУ винаги е бил символ на свободомислие, не разбирам защо трябва да се блокира точно кръстовището на университета, а то създава огромно напрежение. Блокадите не отговарят на закона“, уточни тя.

На въпрос дали кабинетът би подал оставка, тя отговори, че хората не очакват едни лица да бъдат сменени с други. Относно планираният протест при откриването на третия лъч на метрото, Фандъкова каза, че това е грозна провокация, защото така се показва неуважение към хората, които са допринесли за създаването му.

Столичният кмет посочи, че са предвидени 65 млн. лв. за строителството на нови детски градини и училища. Тя допълни, че очаква от районните кметове предложения за терени. 

„София се развива, непрекъснато се създават млади семейства, раждат се деца и ние сме длъжни да продължим с тези инвестиции. След няколко дни е първото есенно класиране, има 3000 допълнителни места – моята цел е за всички деца между 3 и 6 години да има места“, допълни Фандъкова.

Кметът на града определи като манипулация информацията на „Спаси София“, че Столичната община е платила близо 300 хил. лв. за обществена тоалетна. Тя беше категорична, че няма такава цена, а въпросното съоръжение струва 104 хил. лв.