Ще има чувствителен недостиг на места в яслите тази година. (...) Има сериозна подкрепа от правителството. Надявам се благодарение на това в рамките на няколко години да предложим необходимите места. Това заяви зам.-кметът на София по култура, образование и спорт доц. Тодор Чобанов.

За „Тази сутрин“ той коментира, че до 2018 г. се е виждало рязко намаляване в броя на необхванатите в детските градини деца.

По думите му проблемът най-вече се е задълбочил заради демографията, миграцията и рязкото намаляване на броя на децата в групи.

„В момента Столична община е в строителство на 14 обекта, 16 са в процес на подготовка. Държавата отпусна 65 млн. лв., което е безпрецедентно по своите мащаби въздействие за създаване на повече места в детските заведения“, подчерта той.

Събарянето на хотел „Рила“ в центъра на София

„Ще направим всичко възможно да хотел „Рила“ да не бъде разрушен и да не бъдат изграждани нови агресивни обеми в историческия център на столицата“, обясни Чобанов.

Той беше категоричен, че местната власт е в силна позиция, тъй като сградата се намира в археологическия резерват, който пък има акт за изключителна държавна собственост. Според него има силни законови режими, които трудно биха преодолени.

„Инвестиционното намерение само по себе си трябва да се насърчава от обществото, но то трябва да се подчинява на законите и правилата“, обясни той. Чобанов смята, че в случая с хотел „Рила“ има особени правила и специфични изисквания, които трябва да се спазят.

По думите му изграждането на хотела през 60-те години на XX в. е грешка. Той изтъкна, че в подземните нива е съхранена сграда, считана, че е от епохата на император Константин Велики. Чобанов уточни, че благодарение на това, че хотелът е изолиран, малко софиянци са посещавали мястото.

Вижте още във видеото!