Публична тоалетна на цена колкото апартамент - това може да се види в столичната градинка „Кристал“. Столичната община е платила 100 хиляди лева за съоръжението с площ около 5 квадратни метра. Всъщност тоалетните са общо две, а цената им излиза по 9400 евро на квадрат.

В добавка към това тоалетните не работят и са оградени с огради. За проблема алармираха от гражданската инициатива „Спаси София“.

Става въпрос за проект за ремонт на района около храм-паметника „Александър Невски“ е най-мащабният от последните две години, заедно с този на ул. „Граф Игнатиев“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ремонтът тук е на по-голяма стойност – около 21 милиона лева излиза. И в крайна сметка виждаме, че много малка част от предвидените работи са свършени, а тази малка част от работите, които са свършени, всъщност не работят. Например това е тази тоалетна зад нас, която според документацията за обществената поръчка струва 100 хиляди лева. Вътре са две тоалетни, общо 200 хиляди лева“, обяснява Светлозар Алексиев.

Снимка: btvnovinite.bg

От миризмата става ясно, че тоалетните са използвани, въпреки, че не работят официално. Вероятно затова са заградени, но така и не са измити. Не работят и новите контейнери за отпадъци.

„Подземи контейнери за отпадъци - всеки от тези контейнери струва 9 хиляди лева. В момента е опакован с найлони. И с надписи, че не работи. На самите контейнери пише, че не работят. Въпросът е къде спи общината, защо не работят и защо плащаме всичките тези пари. Всъщност гражданите не могат да използват това, за което сме платили“, добавя Алексиев.

Снимка: btvnovinite.bg

В коментар по темата общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков обясни, че цената на публичната архитектура винаги е висока: „По принцип, цената на публичната архитектура е висока. За конкретния случай не мога да отговоря, тъй като е минала обществена поръчка, имало е спецификация – точно изпълнение и конкуренция в ценообразуването. Според мен всичко е абсолютно законно и от цената не съм изненадан като стойности. Защото пак ви казвам – в публичната архитектура, вандалоустойчивост, самопочистване… Обществото трябва да свикне със скъпоструващата публична архитектура. Всички трябва да свикнем с това“, заяви Петков в „Тази сутрин“ по bTV.

„Скъпо е, но пък затова не работи. На всичкото отгоре не са си направили труда да бъде консервирана. Еманация на миналия мандат на Фандъкова и на управляващите от ГЕРБ беше ул. „Граф Игнатиев“ и всичките качествени ремонти. Като гледам нещата не се подобряват. Сега най-вероятно тяхната еманация ще са неработещите тоалетни и неработещите кошчета по 9 хил. лева“, коментира от своя страна общинският съветник от БСП – Иван Таков.

От Столичната община отговориха, че са разтрогнали договора си с фирмата изпълнител и остатъкът от проекта ще бъде извършен от друга компания.