Бившият депутат от ДПС, бивш крупен медиен собственик и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски няма никакво отношение към Българската банка за развитие и към големите кредити, които тя е отпускала. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин“ зам.-председателят на партията Йордан Цонев.

Повод за коментара му станаха думите на икономическия министър Кирил Петков в студиото на „120 минути“, че замислената като институция за подпомагане на малки и средни предприятия ББР всъщност е давала милиони на големи дружества и според журналистически разследвания някои от тях имат връзка с Пеевски. В банката влезе специална комисия, която да провери практиките ѝ.

„Нито Делян Пеевски, нито членове на неговото семейство, нито дружества, в които е участвал като бизнесмен не са вземали кредити – от гледна точка на това, че никога не е бил член на управителни съвети, не е бил мажоритарен собственик на дружества. Делян Пеевски няма отношения към тази банка (…) Миноритарните собственици никога не участват в управлението, те не вземат решения дали се вземат кредити, или не. Аз през годините съм имал различни акции, купени от борсата – какво отношение имам към управлението на дружествата? Купувате си акции от борсата, чакате дивидент и дотам“, заяви Цонев.

На какво се базира неговата увереност? „Ние сме правили тази проверка, ние сме искали документи. Г-н Пеевски на ръководството на партията ни е представил документи и ние знаем, че няма връзка“, отговори бившият депутат. По думите му Пеевски е дал документи и обяснения на няколко пъти, включително след казаното от министър Петков: „ДПС е сериозна политическа партия, не може да си позволи да знае, когато става въпрос за нейни депутати – даже за г-н Пеевски“.

Йордан Цонев на няколко пъти отказа да коментира начина, по който е функционирала ББР, като подчерта, че тук отговорите трябва да дойдат от ръководството на банката и от нейния принципал – икономическия министър. Той единствено отбеляза, че проверката на ЕЦБ по-рано не е показала тежки проблеми.

По думите му ББР е оперирала с пълен лиценз и това е дало възможност за отпускане на големи кредити, но през цялото време е било възможно на тях да бъде сложен лимит заради обявената цел на банката.

"Въпросът с банката стои по следния начин – да бъде направена проверка, да бъдат осветени всички данни, да бъдат осветени кредитите и данните по Търговски регистър – кой е собственик и кой управлява", посочи зам.-председателят на ДПС.

„Ние не се притесняваме от журналистически разследвания, ние се притесняваме, когато един министър при първото си участие в медиите говори за журналистически разследвания, а не за факти“, категоричен беше Йордан Цонев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!