Кучето Рая ще се върне в България и няма да бъде умъртвено в Норвегия, съобщи в предаването „Тази сутрин“ Явор Гечев от „Четири лапи“. То може да бъде осиновено или да си го вземат обратно, след като мине карантинен период и документите му бъдат оправени, обясни той. 

Снимка: btvnovinite.bg

История с куче, в която има и българска следа, развълнува екшън звездата Жан-Клод Ван Дам. Малката чихуахуа идва като подарък от България за норвежко семейство.

Кучето се оказва с нередовни документи, а властите в Норвегия са безкомпромисни, Рая трябва да бъде евтанизирана или върната в родината си. Собствениците й започват кампания за спасяването й, като се свързват с местната преса и българското посолство. 

По думите му актьорът Жан-Клод Ван Дам от години е ангажиран със съдбата на бездомните животни и има осиновени кучета от България. Интересното е, че той се обръща към българските власти, а не към норвежките, които всъщност са щели да умъртвят кучето. Може би очаква, че у нас властите са по-гъвкави, отколкото в Норвегия, което е и факт“, обясни Явор Гечев.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е втори случай след кравата Пенка, за която се затъпи Пол Макартни, припомни той. 

Според Явор Гечев въпросът е как това кученце стига до Норвегия и защо. „Оказва се, че там е продадено на цена, която е 10 пъти по-висока отколкото в България. Там е продадено за над 2000 лв., а тук подобни кученца може да си ги купите за 200-300 лв. Това е бизнес, това е канал и в него участват превозвачи, ветеринарни лекари, търговци и развъдници, защото е доходоносен бизнес“, посочи той. 

Той обясни още, че издаването на редовни документи за едно куче не е толкова скъпо. 

Снимка: btvnovinite.bg

Българи от Тервел, които живеят в Норвегия, са отишли при местен ветеринарен лекар и той е издал документите. „Нашата проверка сочи, че той не е имал право да практикува, не е бил регистриран като ветеринарен лекар и към момента на издаване на документите не е имал регистрирана ветеринарна практика. Агенцията по храните му е издала само предписание за това, след като са го посетили само два месеца преди това. Това, ако се случи в Норвегия, човекът най-вероятно ще лежи в затвора“, посочи още Явор Гечев.

Моята надежда е, че Агенцията по храните ще си научи урока и вече ще има завишен контрол, каза още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!