История с куче, в която има и българска следа, развълнува екшън звездата Жан-Клод Ван Дам. След намесата на актьора, българските власти и дипломация 3-месечното кученце Рая ще се върне от Норвегия у нас и животът ѝ ще бъде спасен.

В навечерието на рождения си ден актьорът призова Българската агенция по безопасност на храните да спасят малкото кученце чихуахуа.

„Обичам България. Затова ви моля като подарък за рождения ми ден, Агенция по безопасност на храните, променете си решението! Наистина ще го оценя. Ако трябва да се плати глоба, аз ще я платя. Но не можем да убием това малко чихуахуа, на лош късмет е“, каза той.

Снимка: btvnovinite.bg

Историята обаче има много обрати. Малката чихуахуа идва като подарък от България за норвежко семейство. Кучето се оказва с нередовни документи, а властите в Норвегия са безкомпромисни. Според тях Рая трябва да бъде евтаназирана или върната в родината си.

Собствениците ѝ започват кампания за спасяването ѝ, като се свързват с местната преса и българското посолство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кучето е внесено нелегално на територията на Норвегия от български граждани, които го продават чрез социални мрежи на норвежки собственик. Всичко се оказва фалшиво, няма документация как е било внесено“, обясни посланикът на България в Норвегия Вера Шатилова.

За спасяването на Рая се задейства министър, външното ни ведомство, Българската агенция по храните и фондация "Четири лапи".

„Тук става въпрос за цяла схема за износ на животни към Западна Европа, тъй като се продава на много по-високи цени. Надяваме се животинчето скоро да се върне в България и да бъде настанено под карантина“, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Рая ще се върне у нас и така подаръкът за Ван Дам вече е факт. Остава мистерия обаче как екшън звездата е разбрал за неволите с българското кученце.

Повече за породата чихуахуа, както и кои звезди имат такъв домашен любимец, научете от Ladyzone.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!