До изборите остават 18 дни. Кампанията вече изглежда в разгара си - скандали и груб тон в парламента, теч на записи и съмнения за подслушване на политици от службите.

В този месец от голямо значение е да дадем предимство на идеите на политиците за изход от политическата криза и по-добър живот в България.

Днешният дебат е разделен в два кръга. В първия - кандидатите отговарят на въпросите, които имаме към тях. Днес те са за доходите ни, преминаването към еврото, данъците и борбата с корупцията.

Във втория кръг всеки от участниците предизвиква със свой въпрос опонент, който по-рано жребият определи.

Участниците в дебата:

Деница Сачева е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 8 МИР – Добрич. Тя е магистър по връзки с обществеността във ФЖМК към СУ "Св. Климент Охридски". Народен представител в пет парламента и бивш министър на труда и социалната политика.

Венко Сабрутев е шести в листата на "Продължаваме промяната-Демократична България" в 23 МИР Софи. Той е магистър по "Управление на международни проекти" и "Маркетинг" от УНСС. Бил е народен представител в три парламента.

Йордан Тодоров е втори в листата на „Възраждане“ в 24 МИР-София. Той е магистър по "Публични финанси" от Икономически университет в град Варна и депутат в 49 Народно събрание.

Николай Каварджиклиев е водач на листата на БСП за България в 10 МИР-Кюстендил. Той е магистър по "Финанси и кредит" от УНСС София и бивш изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

Къде е България по покупателна способност в ЕС?

С парите, които изкарваме, можем да си купим най-малко в сравнение с останалите европейци. Нашата покупателна способност е с 36% под средното за ЕС. Това показва проучване на „Евростат“.

България е в компанията на Гърция и Латвия - там са с 33 и 29 на сто под европейското равнище.

Най-спокойно с доходите си живеят в Люксембург, Ирландия и Нидерландия.

През последната година 45% от анкетираните наши сънародници понякога са имали проблеми с плащането на сметки, средно в Европа подобни трудности са имали под 30 на 100.

За 13% през повечето време е било трудно да си плащат сметките. Без проблем се оправят малко над 40% от анкетираните в България и над 60% в Европа.