За пръв път зрителите на bTV имаха възможност да видят в оригинал в ефир „Битолската плоча“ във филма на журналиста Иван Георгиев.

Надписът на последния български цар от Самуиловата династия Иван Владислав от XI век има голямо значение за българската история и важна роля в спора за миналото между София и Скопие.

„Нашият принос е, че показахме плочата за първи път. (…) Получихме достъп до плочата след заплаха за дипломатически скандал. Изпратихме официална нота до министерството на външните работи на Северна Македония“, разказа Иван Георгиев в „Тази сутрин“.

„Официалната версия на властите в Северна Македония е, че плочата не е крита, макар че действията им говорят обратно, защото текстът на историческия документ е неприятен за властите там“, казва журналистът.

Снимка: btvnovinite.bg

Етнонимът "българин", "български" се появява цели три пъти в текста на плочата, от който до нас са достигнали 329 букви в 12 реда.  „В съвременна Македония имат формулировка за написаното там. Не се различава много от тази така наречена „мултидисциплинарност“, която македонските историци искат да наложат в съвместната комисия с техните колеги от България, казва Георгиев.

В Скопие имат три версии за плочата. Едната е, че е фалшификат, направен от българи в началото на XX век или Първата световна война. Другата е, че не представлява интерес за историческата наука. А според третата всичко написано там е вярно, но не можем да говорим за приемственост, защото онези българи, описани в плочата, не са днешните.

Съдбата на хората, свързани с плочата и нейното откриване е доста печална, отбеляза Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.