Има огромен шанс България да задържи откритата картина на Джаксън Полък, каза в ефира на bTV служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Той допълни, че страната ни ще направи всичко възможно в това отношение.

"Стойността на картината вероятно е много по-голяма. Последната картина на този автор е продадена за над 100 милиона евро, така че ще разберем колко ще струва", заяви Демерджиев.

По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до 50 млн. евро.

Снимка: bTV

"Става въпрос за една класическа престъпна дейност, в която гръцки граждани се опитват чрез български граждани да продадат тази картина вече на трети лица извън територията на България. Картината не е декларирана официално. Оказва се, че в хода на търсенето на купувач ГДБОП го изпреварва, намира картината, установява я, задържа я и материалите са докладвани в прокуратурата. От месеци се работи по този случай. Обяви се тогава, когато две групи експерти потвърдиха автентичността ѝ", обясни вътрешният министър.

Докладът за България на Държавния департамент на САЩ

„Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019-2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест", заяви Иван Демерджиев.

По думите му документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях – коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни и има значителен ръст на разследваните лица, но няма осъдителни присъди.  

Насилието над мигранти и мигрантският натиск

„Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието над мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия. Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална“, посочи вътрешният министър.

„За първите три месеца на 2023 г. има около 45% увеличение на мигрантския натиск. Това са хората, които се опитват да влязат на нашата територия. В същото време обаче задържаните у нас са с 40% по-малко от предходната година, когато натискът е бил по-нисък", обясни служебният вътрешен министър.

"Когато боравим с обективните цифри, виждаме, че се справяме значително по-добре. Самата Европейска комисия констатира това, защото за първи път тя отпуска средства в размер на 600 милиона евро, които основно са насочени към нашата граница, която е ключова и приоритетна. Това не е, за да ни подпомогнат, а е оценка", допълни още Демерджиев.

С тези пари ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие и където работят основно живи сили, уточни той.

Корупцията в системата

„Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – защо не се питат другите системи – следствие, прокуратура. Защо, след като правим хиляди тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, а случаите са единични, в които са констатирани нарушения, никой не прави тестове в другите системи?“, попита Иван Демерджиев.

Той посочи, че всеки един от полицаите, които са участвали в каналджийството и трафик на хора, са били наказани.

„Няколко вече не са там, включително и ръководители на гранични полицейски управления, двама напуснаха сами в хода на проверката, имаше и уволнен служител. Установени са нарушения. Не са били проверени прецизно на първия пункт мигрантите, които са се движили с автобуса, управляван от сирийския гражданин", обясни вътрешният министър.

„В борбата с корупцията в системата се активизираха изключително много действията на "Вътрешна сигурност". Има доста хора с образувани дисциплинарни производства, но и доста задържани служители, включително от „Гранична полиция". Наблюдава се, че голяма част от служителите вече имат нетърпимост към такива прояви на колегите си и сами подават сигнали или предприемат действия за предотвратяване“, каза той.

Боят между две ромски фамилии в Казанлък

„Години наред държавата вместо на интегрира тези хора, тя ги маргинализира и превърна в машини за гласуване. Заради това полицията беше принудена години наред да си затваря очите пред техните постъпки и престъпления", коментира Демерджиев.

"Това не е първият случай – такива имаше с огнестрелни оръжия в Рогош и Нова Загора. Полицията многократно е предотвратявала сблъсъци между хората в Казанлък през последните месеци", допълни той.