Откритата у нас картина, за която се предполага, че е на Джаксън Полък, е от колекцията на Николае Чаушеску. bTV разполага със снимки на подписа на покойния румънски диктатор на гърба на творбата. Журналисти от Букурещ потвърдиха, че това е неговият автограф.

Снимка: bTV

Два са надписите на гърба на картината. Освен подписа на Чаушеску там е написано и посвещение на американска актриса, популярна през 40-те и 50-те години на миналия век.

Снимка: bTV

„Интересен детайл е също надписа горе вляво на задната страна на картината, който казва следното: „Посветено на моята скъпа и много талантлива приятелка Лорън Бакол, ЧРД, 16.09.1949 г.“. Следва и подпис“, обясни говорителят на СГП Десислава Петрова.

Подписът на Чаушеску е придружен и с печат, а от Букурещ потвърждават, че е на бившия диктатор. За да се докаже автентичността ѝ обаче, трябва да се направи експертиза и на печата, и на посвещенията, както и на самата картина.

„Има фондация „Джаксън Полък“ – можете да изпратите мейл с изображението на картината и да питате дали тази картина наистина съществува. Те правят експертизите само за 15 минути и веднага връщат отговор“, обяснява Игор Марковски.

Такава помощ официално ще бъде потърсена, увериха от прокуратурата. Ще бъде проверена и следата за износ на картината от Румъния още миналия век, защото дъщерята на Чаушеску е била женена за грък. Според експерти тази картина, която още никъде не е показана, е у нас от няколко месеца и е предлагана на българския пазар.

Снимка: bTV

„Предполагам, че става въпрос за същата картина, която наскоро се въртеше сред колекционери в България. Експертиза за автентичност може да бъде дадена само и единствено от фондацията на художника“, коментира арт консултантът Десислава Зафирова.

„Активният период на Полък е 12 години, така че не си представям, че има неописани творби. Не може да има неизвестна картина“, каза още Марковски.

И още една информация - има надпис на гърба на картината, че е била реставрирана преди 20 години.