Изплащането на обезщетенията за убитите заради чумата домашни прасета започва от днес. Министерството на земеделието се ангажира да подкрепи стопаните, които доброволно умъртвят животните си в 20-километровите санитарни зони.

Право на обезщетение ще имат стопанствата с до 5 прасета, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно умъртвяване на прасетата.

От врачанското село Горно Пещене сигнализираха, че има хора, които не са попаднали в списъците за еднократната помощ от 300 лева, въпреки че са заклали прасетата си.

Снимка: bTV

Един от тях е Димитър Найденов, който е искал да си продаде двете животни, но в последствие това не се случва заради чумата и ги заколил. Той заяви, че въпреки това името му не фигурира в списъка за помощта.

Снимка: bTV

По думите на кмета на селото Мая Ценова човекът е закъснял да се запише в списъка за еднократната помощ и затова тя не е могла да го добави и заяви, че Димитър е казал, че е продал прасетата, въпреки че това не се е случило.

Снимка: bTV

В селото всички 35 животни са били за препитание на жителите, а освен че са останали без прасетата си, през селото е преминала и градушка, която е унищожила посевите им.

За стопаните с по едно прасе помощта е приемлива, но не и за Петра Найденова от село Горно Пещене. Тя заклала 6 прасета. Жената била принудена да умъртви и бременно животно с 14 малки в утробата.

Хората са категорични, че няма да спазят забраната да не гледат прасета в следващата една година. За нарушаване глобите са до 1500 лева.

Снимка: bTV

Обезщетенията ще се изплащат в 21 области в страната. Сред тях Варна, Велико Търново, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, София-град и София-област, Шумен и Хасково.

В село Девене още преди обяд сто стопани по списък си тръгнаха от кметството с по триста лева. Напрежение нямаше, а плащанията се охраняваха от полиция.  

Тези, които не са включени в списъците, а имат право на това, могат да подадат жалба в кметството. 

Вижте още по темата във видеото.