Не е нужно да се променя закона, за да влезем в чакалнята на еврозоната, това можеше да стане с едно писмо, в което да заявим какъв искаме да е курсът евро/лев. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ финансовият експерт проф. Христина Вучева.

Преди дни стана ясно, че се готвят законови промени във връзка с влизането на българия в чакалнята на еврозоната, свързани с курса на лева спрямо еврото. Това породи притеснения, че е възможно левът да се обезцени.

На заседанието на кабинета вчера премиерът Бойко Борисов призова: "Да се вземе решение срещу всички страхове, които се опитват от опозицията да насаждат. Да е необходима ратификация от българския парламент, за да не кажат, че двама души – Горанов, и управителят на БНБ – Радев, сами биха могли да взимат подобно решение“.

Според проф. Вучева в момента няма възможност спекуланти да забогатеят, както през 1996/1997 г. И влизането в чакалнята на еврозоната дава гаранции именно затова.

По думите ѝ със законовите промени, които се предлагат, курсът евро/лев спрямо сега действащия може да се промени евентуално само с 15%, което са 30 ститинки.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!