Влизаме в чакалнята на еврозоната до края на април. Новината днес е от премиера, министъра на финансите и управителя на БНБ на среща с бизнеса.

Какви са нагласите на българите?

54% искат референдум за влизането на България в еврозоната. Това сочат данните от проучване, направено от агенция „Тренд“ сред 1008 пълнолетни българи през ноември миналата година, по поръчка на "Експертен клуб за икономика и политика".

50% от пълнолетните българи са „против“ въвеждането на еврото, само 19% са „за“. 60% от пълнолетните българи смятат и еврото, и лева за стабилни.

Финансовият министър е категоричен и успокоява - ако при преговорите възникне въпросът за промяна на курса лев-евро, компромиси няма да им.

„Ако някой повдигне този въпрос пред нас, просто няма да влезем. Или ще влезем с този курс, или изобщо няма да влезем. Много е просто“, каза Горанов.

Управителят на Българската народна банка увери, че България няма да отменя валутния борд и да променя курса.

„Дори да има такова искане, няма как да се реализира, тъй като решенията се взимат с консенсус, а този консенсус включва два гласа от България - на министъра на финансите и на управителя на централната банка“, обясни Димитър Радев.

Премиерът пък посочи плюсовете от това, че скоро ще влезем в чакалнята на еврозоната.

„Това гарантира, че повече няма да падат банки. Това означава, че повече няма да се поставяме непрекъснато под риск. Няма да се повишават цените, влизаме там в този курс, който е днес. Валутният борд няма да пада“, каза Бойко Борисов.