„Всички световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на държавата. Уверено вървим към чакалнята на еврозоната. Ръстът на икономиката е 3,5 процента”. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов откри 75-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив.

Премиерът поздрави всички участници и пожела успех на форума, който дава възможност да се развиват нови партньорства в бизнеса. Борисов изтъкна, че държавата прави всичко, което зависи от нея за икономическия просперитет.

Премиерът акцентира специално върху необходимостта да се подкрепят иновациите и да се откриват нови работни места във високотехнологичните сектори. На международния панаир Борисов присъства на откриването на руския щанд.

Преди това той се разходи из центъра на Пловдив. Посещението му започна от Голямата базилика, която в момента е строителна площадка. Изграждането й струва над 16 млн. лв., а основен инвеститор е фондация „Америка за България”.

"Дружбата ни със САЩ не върви само по линия на военните бази и всичко, което свърза отбранителната мощ на държавата. За радост с тях правим и други неща –археология, история, култура”, каза пред журналисти Борисов.

Той благодари на фондация „Америка за България”, която е наляла милиони левове в Базиликата, заедно с държавата и Община Пловдив. Премиерът отбеляза още, че напразно политическите им опоненти ги упрекват, че са дали милиарди за самолети F-16.

Пловдивският панаир ще продължи до неделя. В него ще участват близо 600 фирми от 34 държави, а страна партньор е Русия.

Нови изделия и технологии ще бъдат показани в пет изложби - „Ауто сити Пловдив“, Машиностроене“, "Стройтех“, „Енеко“ и „Инфотех“. Ще има и Седмица на дигиталните технологии с 13 безплатни конференции, над 200 лектори, експозиции и шоу, кариерна зона и работилница за деца.