Подготвят се законови промени заради предстоящото ни влизане в чакалнята за еврозоната.

Те дават възможност по пътя към приемане на еврото официалният курс евро/лев да бъде договорен с останалите страни в еврозоната.

В условията на валутен борд курсът евро/лев е фиксиран на 1,95583 лева за едно евро. 

Пътят на България към така наречената "чакалня за еврото" обаче минава през споразумение с останалите страни членки в еврозоната, Дания и Европейската централна банка за това какъв да бъде курсът лев/евро в бъдеще.

Според икономисти възможността курсът евро/лев да бъде променен на теория съществува, защото става въпрос за преговори.

Естония и Литва, които също имаха валутни бордове преди членството в еврозоната запазиха курса си и в крайна сметка техните граждани не усетиха никава промяна в тяхната  покупателна сила на местната валута, посочват икономисти.

Анализаторите са категорични, че позицията ни по отношение на това какъв да бъде валутния курс трябва да е твърда – да се запише в закона, че няма да приемаме искане за промяна на курса.

В позиция финансовото министерство и централната банка обясниха: „Не се поставя под въпрос действащият режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото“.

Валутният курс на лева към еврото не е променян от 1999 г.