България може да приеме еврото най-рано през 2023 г. и то при положение, че изпълни абсолютно всички изисквания. Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция „Фич”.

В документа се посочва, че процедурата у нас формално е започнала през юли миналата година, а решение дали въобще ще се стигне до влизане в еврозоната се чака до края на годината.

„Фич” е на мнение, че най-ранната дата за приемане на еврото е януари 2023 г. за България и януари 2024 г. за Хърватия (с по-нисък кредитен рейтинг и по-късно започнала процедурата си от нас – б.р.) и то ако приемем, че тези държави покрият както изискванията на валутния механизъм ERM2 (т.нар чакалня), както и за последващо присъединяване към единната валута”, пишат анализаторите.

От агенцията отбелязват, че влизането в еврозоната има ред плюсове (по-лесен достъп до външно финансиране, потенциално по-ефективен контрол от страна на ЕЦБ, по-ниски трансакции и т.н.), но има и минуси като рисковете от скок на цените и допълнителните тежести при спасяване на закъсали страни в рамките на единната валута.

По политически причини „Фич” не очаква Чехия, Полша и Унгария скоро да се насочат към еврото.