След 15 г. вече има чакалня с пейки за ХИВ пациентите у нас. Това сподели музикантът Иво Димчев. Преди няколко месеца той изрази възмущението си, че тези пациенти чакат на открита полянка пред ХИВ-отделнието, за да дадат изследвания или за да получит лекарствата си.

Пред кабинетите се чака както за изследвания, така и за рецепта за терапията. Става въпрос за малко над 2000 души, коментираха експерти през май пред bTV.

Освен че пациентите, които чакаха, нямаше къде да седнат, нито къде да се скрият при лошо време, те нямаха и никаква конфиденциалност.

„Веднъж заварих 15 човека на тази полянка, чакащи прави. Дори предложих да построя навес, защото това е абсолютно нехуманно отношение към пациенти, особено към такива със слаба имунна система. От bTV направиха репортаж още на следващата сутрин. Имах и дълъг разговор с директорката. Обещаха се промени. Месец и нещо по-късно ХИВ амбулаторията беше преместена в друга сграда. Вече има реална чакалня с пейки и НЕ под открито небе! Радвам се, че можах да бъда полезен и благодаря на bTV и ръководството на болницата за съдействието”, коментира Иво Димчев.